Var kan jag samla mina lån?

Om du bestämt dig för att försöka få ordning på alla smålån och krediter och samla dessa till ett, större lån, bör du börja med att jämföra de olika långivare som kan erbjuda dig lån. Jämför inte endast deras ränta, utan ta även med övriga avgifter och kostnader i beräkningen. Det kallas för att räkna ut den effektiva räntan. Även om en ränta kan verka låg, så kan det tillkomma avgifter som gör att lånet till slut blir dyrare än du tänkt dig. Du kan antingen använda dig av en jämförelsetjänst på nätet eller själv kontakta de aktuella bankerna och långivarna. Tänk på att räntan för lån utan säkerhet ofta sätt individuellt, baserat på din ekonomi och förutsättningar att kunna betala på lånet.

Du kan också ta hjälp av en låneförmedlare. Dessa har oftast möjlighet att fylla i en ansökan på nätet. Du får då fylla i önskat belopp att låna, önskad löptid och andra parametrar. Du fyller också i uppgifter om inkomst, utgifter och så vidare. Låneförmedlaren gör sedan en kreditupplysning och söker fram den bank eller långivare som kan erbjuda just dig den bästa räntan och de villkor du vill ha. Några företag som erbjuder låneförmedling är exempelvis Lendo, MyLoan, Compricer och Freedom Finance. Genom att endast ta en kreditupplysning, slipper du att få för många förfrågningar som sedan syns när en kreditupplysning görs på dig nästa gång. Att ha för många förfrågningar kan försvåra för dig att få lån eller krediter i framtiden, och är ofta ett tecken på att du inte har kontroll över din ekonomi.

Har du, liksom många andra, lockats av till synes billiga köp på avbetalning eller bara skaffat dig flertalet mindre lån och krediter med höga räntor, kan det vara en god ekonomisk idé att kontrollera hur mycket du skulle tjäna på att samla ihop dessa till ett enda lån istället för många små. Du får då ner din månadskostnad, får bättre överblick över din ekonomi och maximerar dina chansar att bli skuldfri snabbare än vad du hade gjort annars. Du minimerar också risken att haka efter med någon betalning och därmed riskera en eventuell betalningsanmärkning, eftersom du endast har en månadsbetalning att hålla reda på. Du kommer också att ha bättre kontroll över exakt hur stor din skuld är och hur mycket den minskar med varje amortering.