Vad är ett privatlån?

Ett blancolån, eller ett så kallat privatlån, är ett lån där du lånar pengar av en bank eller ett låneinstitut utan säkerhet. När du lånar pengar till exempelvis ett hus eller en lägenhet, ett så kallat bolån, lämnar du själva bostaden som säkerhet till banken. Eftersom banken då har en säkerhet för lånet, kan de också ge dig en betydligt lägre ränta än om du lånar pengar utan säkerhet. Ett privatlån eller ett så kallat blancolån kallas ett lån där du lånar pengar utan att lämna någon säkerhet till banken. Eftersom du inte har någon säkerhet för lånet, betalar du högre ränta än för exempelvis ett bolån eller ett billån. Räntan är också ofta rörlig, och rör sig upp och ner i takt med reporäntan eller styrräntan.

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 121 371kr

  Mer om
  advisa.se

  Uppläggningsavgift: Månadsavgift:

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Ett privatlån kan du ta om du till exempel får en oförutsedd utgift eller behöver samla ihop dyra krediter och andra avbetalningar till ett enda lån med en lägre månadskostnad. Du kan då få ner din månadsavgift jämfört med om du betalar på flera krediter samtidigt med högre ränta. Banken frågar inte vad du ska låna till eftersom lånet är helt utan säkerhet. Det enda banken tar hänsyn till är din ekonomi och din betalningshistorik. Det påverkar vilken ränta du till slut får på ditt lån. Dina inkomster och utgifter och övriga skulder påverkar hur mycket du totalt får låna. Banken kalkylerar alltid med att du under lånets återbetalningstid ska klara av en eventuell räntehöjning då räntan på privatlån och lån utan säkerhet oftast har rörlig ränta. Det finns oftast ett tak för hur många lån utan säkerhet, privatlån eller blancolån, du kan ha hos en bank.

Hos vissa banker kan du ta ett lån utan säkerhet för att exempelvis betala kontantinsatsen för en bostad. Då kan dock räntan bli betydligt högre och lånet mycket dyrare än du tänkt dig.

När du betalar tillbaka på ett lån kallas det för att du amorterar. Det finns olika sätt att amortera. De vanligaste sätten att amortera är annuitetslån och rak amortering. Vid rak amortering betalar du samma belopp som amortering varje månad medan den totala kostnaden med ränta minskar i takt med att lånet blir mindre. Vid annuitetslån betalar du samma summa genom hela återbetalningstiden. Tänk på att många banker tar ut en avgift om du vill betala tillbaka lånet tidigare än vad ni från början avtalat, som kompensation för uteblivna ränteinkomster.