Hur gör jag för att låna till kontantinsatsen för en bostad?

När du ska köpa en bostad behöver du oftast ha en kontantinsats. Oftast rör det sig om 15 % av köpeskillingen som du måste kunna betala själv. Det allra bästa är förstås om du har sparat ihop till detta själv. Ibland kan det dock vara så att man helt enkelt inte har pengar till hela kontantinsatsen utan funderar på att låna även till denna. Det är dock några saker du bör tänka på. Alla banker lånar inte ut till kontantinsatsen för en bostad, och de som gör det kräver ofta att man har rejäla marginaler i sin hushållsbudget för att ha råd att betala tillbaka lånet. Om du lånar till kontantinsatsen finns ingen säkerhet för lånet. Det betyder att du får låna utan säkerhet. Räntan är då oftast rörlig och alltid individuellt satt. Banken tittar då på din kreditvärdighet och betalningsförmåga för att avgöra om du har råd med månadskostnaden för lånet även vid en eventuell räntehöjning. Banken räknar oftast på om du har råd med ett antal procentenheters räntehöjning utan att ha problem att betala. Detta för att du ska ha råd att bo kvar i ditt hus eller din lägenhet även om räntan stiger.

Tänk på att räntan sätts individuellt. Det kan därför bero på din kreditvärdighet och kredithistorik hur mycket du får betala i ränta för lånet till kontantinsatsen. Jämför gärna olika bankers räntor och villkor innan du bestämmer dig för av vem du vill låna. Olika banker har olika typer av avgifter för sina lån, och det är inte alltid lätt att utläsa dessa av den information du får från banken. Kontakta gärna bankerna själv för att ta reda på om några ytterligare kostnader tillkommer.

Ofta har lån utan säkerhet en löptid på ungefär 10 år. Amorteringen varje månad kan därför bli ganska hög, om du ska hinna betala tillbaka hela lånet innan den överenskomna avbetalningstiden löper ut. Till detta tillkommer självklart räntan och eventuella andra avgifter för lånet. Var noga med att alltid räkna med sådana avgifter, då du annars inte får en sanningsenlig bild av vad lånet kommer att kosta dig varje månad.

Det allra bästa är förstås om du kan spara ihop till kontantinsatsen innan du köper bostad. Kanske kan du spara till en del av den, och på så sätt minska ditt behov av att låna. Det tjänar du mycket på, då du kan hålla nere dina månadskostnader.