Hur lånar jag utan säkerhet och med låg ränta?

Det första du bör vara medveten om är att lån utan säkerhet i princip alltid medför högre ränta än om du kan lämna en säkerhet för ditt lån. Det betyder dock inte att du inte ska försöka få en så förmånlig ränta som möjligt. Räntan på ett lån utan säkerhet sätts alltid utifrån just dina förutsättningar. Det betyder att räntan är vad man kallar för individuell. Den är också oftast rörlig, och kan därför röra sig både upp och ner under återbetalningstiden. Du bör därför ha goda marginaler, så att du är säker på att du kommer att ha råd att betala på ditt lån även i framtiden.

Det första du kan göra när du vill jämföra lån är antingen att själv ta kontakt med de banker du vill veta mer om och ta reda på vilken ränta de erbjuder, men också alla andra räntor och avgifter som kan tillkomma för lånet. Vissa av dessa avgifter kan vara månadsavgifter för exempelvis administration av lånet och kan därför påverka hur dyrt ditt lån blir för dig varje månad och du får också reda på totalkostnaden. Räkna ut den effektiva räntan för lånet genom att slå ut alla extra avgifter och kostnader årsvis och lägg samman detta med räntekostnaden. Du får då fram den effektiva räntan. Det är alltid den effektiva räntan du ska jämföra när du ställer olika banker och långivare mot varandra. En långivare som har en till synes låg ränta kanske har flertalet extra avgifter för olika saker. Då kan lånet mycket väl bli dyrare än det verkat från början.

Tycker du att det är krångligt att jämföra räntor, kan du ta hjälp av en jämförelsetjänst som tillhandahålls av flera företag på internet, exempelvis Compricer och Pricerunner. Du får då en god överblick över bankernas villkor, och kan sedan gå vidare med en personlig kontakt för att ta reda på den exakta räntan du kan erbjudas.

Du kan också använda dig av en låneförmedlare. Dessa finns också ofta på internet, och gör det enkelt och smidigt för dig att söka lån. Du fyller i en ansökan och får flera svar från olika långivare. Du kan då ta tid på dig när du jämför bankernas villkor med varandra och sedan välja den du vill gå vidare med.

Tänk på att räntan sätts utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Det betyder att räntan blir högre om banken gör bedömningen att du kan komma att få svårt att betala tillbaka pengarna.”