Var kan jag jämföra lån?

Om du har tänkt ansöka om ett lån, vare sig det är ett billån, ett bostadslån eller ett lån helt utan säkerhet, bör du först och främst jämföra de olika långivarnas erbjudanden med varandra för att få en översikt över var just du kan få bäst ränta och de villkor som passar dina behov och önskemål. Idag är det enklare än någonsin att jämföra bankerna med varandra, då det finns en mängd företag som erbjuder både jämförelsetjänster för lån och krediter eller förmedlar lån. Genom att bara fylla i ett formulär på internet kan du snabbt få svar på vilka banker som kan erbjuda det du söker. Enklare kan det inte bli. Hos företag som Compricer och Pricerunner kan du, precis som med vilka andra varor som helst, jämföra priset på lån hos olika långivare och banker.

Det finns också företag som sysslar med låneförmedling. Då gör du endast en ansökan och får sedan erbjudanden från flera olika banker. Sedan är det bara att du väljer det erbjudande som passar just dig allra bäst. På det här sättet görs endast en kreditupplysning och du behöver bara fylla i en enda ansökan. Du slipper alltså att själv ringa runt eller kontakta banker på annat sätt för att få deras bästa erbjudanden. Tänk på att räntan som anges på sidor för jämförelse mellan lån inte är baserad på din ekonomi, utan är en snittränta. Den ränta du blir erbjuden kan bli både högre och lägre, beroende på din kreditvärdighet.

Om du däremot använder dig av en låneförmedlare, görs en kreditupplysning på dig, och du får i ansökan fylla i uppgifter om dig själv, varför de erbjudande du får är baserad på din ekonomiska situation. En sida för jämförelse kan dock vara ett bra sätt att få en snabb överblick över vad de olika långivarna kan erbjuda. Det är också ett överskådligt sätt att se vilka andra villkor bankerna har, i form av andra avgifter och kostnader. Du kan då tydligt se om banken tar ut en uppläggningsavgift, aviavgift eller avgifter för att betala med autogiro. Dessa kostnader påverkar också hur mycket lånet faktiskt kommer att kosta dig, och är därför lika viktiga att jämföra som själva räntan.

Precis som när du ska köpa andra dyra varor eller tjänster, är det viktigt att du jämför olika lån för att se vilket lån hos vilken bank som bäst motsvarar dina behov och önskemål.