Vad är det för skillnad på ett internetlån och ett sms-lån?

Både internetlån och sms-lån är en form av blancolån, eller lån utan säkerhet. Skillnaden mot ett mer traditionellt blanco-lån som du tar hos en bank är att ett internetlån eller ett sms-lån gäller mindre summor, ofta med betydligt kortare återbetalningstid eller löptid. Ofta har ett internetlån så kort löptid som 1-3 månader, beroende på den summa du lånat. Löptid och maxbelopp varierar från långivare till långivare, men gemensamt är att både den lägre och den högre gränsen för hur mycket du kan eller måste låna är betydligt lägre än hos banken. Vissa långivare kan förlänga löptiden mot en extra avgift eller extra ränta. Namnet internetlån kommer, precis som det äldre namnet sms-lån, sig av att ansökningen görs snabbt via internet eller tidigare via sms. Du får besked nästan direkt, och pengarna kan i många fall sättas in på ditt konto redan samma dag. Denna typ av lån kallas även direktlån eller mikrolån. Om du vill låna online kan du får mer information hos www.lån-online.se.

Idag finns många olika kreditgivare som erbjuder denna typ av lån. Räntan och avgifterna, liksom andra villkor, kan variera kraftigt mellan de olika långivarna. Oftast är dock den effektiva räntan betydligt högre än för ett mer traditionellt blancolån hos en bank. Ofta tar långivaren ut en avgift på någon eller några hundralappar, vilket kanske inte verkar vara så mycket. I relation till det lånade beloppet kan det dock vara en hög effektiv ränta, procentuellt sett. Var också noga med att undersöka vad som händer om du inte kan betala lånet i tid. Många företag som erbjuder internetlån eller sms-lån har ganska höga avgifter och dröjsmålsräntor vid försenad betalning, eller om du vill skjuta upp betalningen. Lånet kan då bli väldigt mycket dyrare än du planerat från början.

I grund och botten är ett internetlån och ett sms-lån samma sak: ett mindre lån med kortare återbetalningstid och enkel och snabb ansökningsprocess, där du får svar nästan direkt och pengarna utbetalade inom några timmar i många fall. Ett internetlån kallas det därför när du genomför ansökan snabbt via nätet internet, precis som man tidigare oftast skickade ett sms med sin ansökan. Gemensamt för alla typer av internetlån, direktlån, mikrolån eller snabblån är att den effektiva räntan kan vara ganska hög. Det är därför viktigt att noga ta reda på alla villkor i förväg, och räkna på att du faktiskt har råd att låna och betala tillbaka lånet.