Hur ansöker jag om ett direktlån med låg ränta?

Det allra första du ska tänka på innan du ansöker om ett direktlån är att om du väljer en långivare som erbjuder mindre belopp under kortare tid men med snabb utbetalning, är att dessa oftast har betydligt högre räntor och avgifter än de du får på ett blancolån hos en av de mer traditionella långivarna. Om du kan vänta några dagar med att få ditt lån utbetalt, eller om du ska låna ett högre belopp, kan det därför med tanke på den effektiva räntan vara mer förmånligt med ett mer traditionellt banklån. Dessa finns också som en sorts direktlån, där ansökan görs direkt på internet och svaret på ansökan kommer direkt. Du kan ofta legitimera dig med hjälp av en e-legitimation eller bank-id, vilket förkortar processen avsevärt. Om du inte har bank-id eller e-legitimation, kommer banken att skicka hem lånehandlingar som du måste skriva på innan lånet kan betalas ut.

Hos de långivare som erbjuder mindre så kallade direktlån, snabblån eller mikrolån, behöver du oftast inte skriva på någonting, utan en kreditprövning görs direkt, varefter din ansökan blir beviljad. Detta gör att du oftast kan få pengarna till ditt konto snabbt, ibland redan så snabbt som samma dag.

För att få lån med allra bäst ränta är det bra att jämföra den effektiva räntan hos de olika långivarna, oavsett vilken typ av lån det är du vill ansöka om. Var noga med att det är den effektiva räntan du jämför, då detta är det enda sättet att jämföra räntor och kostnader på ett rättvist sätt.

Den effektiva räntan får du fram genom att slå samman alla avgifter för lånet, utslagna på ett år, tillsammans med den nominella räntan som räntan på lånet kallas. Då får du fram en procentsats som kallas för lånets effektiva ränta. Det finns också ett flertal jämförelsetjänster på internet, där du kan jämföra räntor, avgifter och villkor för olika lån och långivare. Detta kan vara ett bra första steg att få en god överblick över vad du har att välja mellan. Välj sedan den långivare som har de villkor som passar ditt lånebehov och din situation bäst vad gäller både avgifter, villkor och återbetalningstider. Ett företag som erbjuder en låg ränta kan ibland kompensera detta med att ha höga avgifter för sitt lån. På så sätt blir den effektiva räntan ibland högre efter att allt är sammanräknat.