Hur får jag bäst ränta på mitt blancolån?

De flesta som funderar på att låna pengar utan säkerhet, det vill säga ta ett blancolån, oroar sig nog över att vara tvungna att betala allt för mycket i räntor och avgifter för lånet. Ingen vill betala mer än nödvändigt, då onödigt höga räntor och andra avgifter kan göra lånet mycket dyrare än man tänkt sig från början. Så hur gör man då för att få den bästa möjliga räntan på ett blancolån?

Det första du måste göra, när du bestämt dig för hur mycket du behöver låna, är att jämföra de olika bankerna och kreditgivarna med varandra. Var noga med att jämföra alla eventuella avgifter, inte bara själva räntan.

Du kan själv kontakta de banker du kan tänka dig att låna av, för att se vilken ränta de kan erbjuda dig och vilka övriga avgifter och kostnader som skulle tillkomma. Detta tar dock en del tid, så för att spara tid kan du också använda dig av en jämförelsesida på nätet, där du snabbt får en överblick över vilka villkor de olika långivarna kan erbjuda dig.

Kom ihåg att alltid räkna ut den effektiva räntan, det vill säga den räntesats banken har tillsammans med alla andra avgifter som tillkommer, utslagna på ett år. Först då har du tillräckligt med underlag för att göra en rättvis jämförelse över hur mycket ett lån faktiskt kostar. Om en avgift tas ut månadsvis, påverkar lånets löptid också hur mycket lånet kommer att ha kostat dig när du betalat tillbaka det.

Du kan också vända dig till en av de låneförmedlare som finns, ofta på nätet. Då fyller du i en ansökan hos det företag som ska göra förmedlingen, och du får sedan svar från en eller flera långivare med den ränta som kan erbjudas just dig och den långivarens aktuella villkor. Du kan sedan själv bestämma dig för vilken långivare du vill gå vidare med och låna pengar av.

För att få så bra ränta som möjligt, är det allra viktigaste att jämföra de olika långivarnas räntor. Ibland finns också ett visst förhandlingsutrymme när det gäller både räntor och avgifter som kan läggas på lånet. Det lönar sig alltid att kontakta bankerna för att se hur mycket du eventuellt kan förhandla ner räntan.

Allra bäst ränta får du förstås om du kan lämna något i säkerhet för lånet, som exempelvis din bostad eller något annat. Du får även en mer förmånlig ränta om du har en medlåntagare.