Hur hittar jag billiga lån?

När du letar efter en bank eller en långivare för att ansöka om ett lån, är det nog ett så billigt lån som möjligt du är ute efter. Det är helt naturligt att inte vilja betala mer än man måste för det lån man vill ansöka om. Det är viktigt att du gör en objektiv jämförelse mellan olika långivare innan du ansöker om ett nytt lån. En bank eller en långivare som först ser ut att erbjuda billiga lån, kanske i själva verket inte alls gör det efter att alla tillkommande kostnader räknats ihop. Räkna alltid samman den ränta banken uppger med de avgifter som tillkommer för att få fram vad som brukar kallas den effektiva räntan. Det är det enda sättet att på ett rättvist sätt jämföra de olika kreditgivarnas erbjudanden.

Generellt sett kan man säga att det är billigare att ta ett stort lån än många små. Inte minst då lån vanligen har start- eller uppläggningsavgifter och aviavgifter varje månad. Har du många små lån, betalar du ju dessa avgifter flera gånger om. Räntesatsen brukar också oftast ligga lägre hos de kreditgivare som erbjuder mer traditionella lån om man jämför med företag som erbjuder snabblån eller sms-lån. Dessa kan ha en ganska hög räntesats redan från början. Detta i kombination med att du vid flera lån får betala flera start- och administrationsavgifter, gör att det troligen blir betydligt billigare för dig att ansöka om ett enda lån istället.

Det kan bli billigare för dig att samla ihop mindre lån och krediter till ett enda stort lån, då du på detta sätt kan få ner din månadskostnad och inte behöver betala flera avgifter helt i onödan. Du får också en helt annan och mycket bättre överblick av din egen ekonomi om du har en enda kostnad varje månad istället för flertalet mindre räkningar och avier med avgifter på varje räkning.

Kontakta några olika banker och kreditgivare och hör dig för angående deras räntor och eventuella andra avgifter som tillkommer för ett lån, för att hitta det förmånligaste lånet för just dig. Det är alltid viktigt att göra noggranna jämförelser mellan olika långivare för att få fram den verkliga kostnaden för ett lån. Så kallade snabblån eller sms-lån som betalas ut snabbt är oftast dyrare än traditionella lån och krediter. Det kan vara värt att fundera på om det inte är så att du behöver pengarna akut.