Hur får jag ett billån med låg ränta?

Ett billån där du lämnar 80 % av bilens pris som säkerhet för lånet ger dig oftast en lägre och mer förmånlig ränta än om du lånar hela beloppet via ett lån utan säkerhet. Nackdelen är att du oftast måste köpa en bil som inte är alltför gammal och att du måste köpa din bil hos en bilhandlare. Dessutom får bilen heller inte vara hur billig som helst för att banken ska godta den som säkerhet för lånet.

Vill du köpa en billigare bil eller köpa en bil direkt av en privatperson kan du bli tvungen att låna till bilköpet i form av ett lån utan säkerhet. Den formen av lån ger oftare en högre ränta än om du kan lämna säkerhet för lånet. Å andra sidan kan det ibland vara något dyrare att köpa bil från en bilhandlare än från en privatperson. Om du däremot vill köpa en ny eller nyare begagnad bil, är billån ett bra alternativ som ofta ger dig en mer förmånlig ränta. Tänk dock på att du förväntas betala ungefär 20 % av bilens pris kontant. Har du ingenting att lägga som handpenning eller kontantinsats för bilen är du tvungen att låna till köpet utan säkerhet till bilen, ett så kallat privatlån. Där är räntan oftast rörlig och något högre på grund av den ökade risken för banken när ingen säkerhet lämnats för lånet. Ett lån där du kan lämna en säkerhet ger dig i princip alltid en lägre ränta, då risken är mindre för banken vid denna typ av lån än om du inte kan lämna någonting i säkerhet.

Många bilhandlare har samarbeten med kreditgivare som erbjuder finansiering av bilköpet. Precis som vid andra typer av lån är det viktigt att inte bara jämföra den ränta långivaren uppger, utan även ta hänsyn till andra avgifter som kan tillkomma. Ibland kan du lämna din befintliga bil som inbyte och på så sätt slippa betala något kontant i form av en kontantinsats. Sådana avgifter kan till exempel vara avgifter för fakturor och olika typer av administrations- och uppläggningsavgifter. Vissa långivare erbjuder rörlig ränta med ett så kallat räntetak. Det betyder att räntan är rörlig, men kan inte bli hur hög som helst. Det kan vara en trygghet då inte räntan kan stiga okontrollerat i takt med att styrräntan stiger, och du vet vad du maximalt kan komma att få betala varje månad.