När kan jag ansöka om ett banklån?

Det kan finnas många olika anledningar till att behöva ansöka om ett lån hos banken. Kanske ska du köpa en bostad, en bil eller ska göra en renovering eller liknande i din befintliga bostad? Det kan också vara så att du har samlat på dig avbetalningsköp, krediter och mindre lån som är dyra i månadskostnader, och istället vill samla ihop dessa till ett enda lån. Då kan det vara lönsamt att istället ansöka om ett privatlån hos en bank, för att få lägre rönta, lägre månadskostnader och bättre överblick över din ekonomi.

Det finns många tillfällen då du ska göra ett större inköp eller fått en oväntad utgift, då inte dina sparade pengar räcker till. Det är förmodligen mer fördelaktigt för dig att ta ett banklån för ett större inköp än att ta köpet på avbetalning. Det allra bästa är förstås att spara ihop till dina större inköp. Du får då sparränta på pengarna under tiden, och behöver inte betala mer för varan än den faktiskt kostar.

Man kan dock hamna i situationer då sparpengar inte räcker till. Om du ska köpa en bil eller en bostad, behöver du dock i de flesta fall betala en kontantinsats för en del av köpeskillingen. Ska du köpa en bil kan du, om du inte har kontanta medel till detta, lämna din befintliga bil i inbyte. När det gäller kontantinsatsen för en bostad finns det några banker som även lånar ut till detta, men då utan säkerhet och till betydligt högre ränta. Detta kan bli kostsamma lån, så du bör vara säker på att du har råd att amortera och betala ränta på lånet, även om räntan stiger under återbetalningstiden. Banken är förmodligen också striktare i sin kreditbedömning av dig och din ekonomi för ett lån utan säkerhet än för ett bil- eller bostadslån. Detta beror på att risken för banken är större när du inte har någon säkerhet för lån. Ett lån utan säkerhet har nästan alltid rörlig ränta som är individuellt satt. Det betyder att räntan sätts efter din kreditvärdighet och kan stiga och sjunka hur mycket som helst under hela lånets löptid.

Om du ansöker om ett lån utan säkerhet, det vill säga ett privat- eller blancolån, är du inte tvungen att uppge för banken vad du ska ha pengarna till, som du skulle vara om du lånade till en bil eller bostad.